Ιστορία

Οι Φούρνοι είναι ένα σύμπλεγμα είκοσι μικρών νησιών ανάμεσα στη Σάμο και την Ικαρία. Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Κοράσιοι Νήσοι, το όνομα έχει διατηρηθεί στη Βραχονησίδα Κορασίδα). Ο Πορφύριος, φιλόσοφος των ελληνιστικών χρόνων (1ος αι. μ.Χ.), τους αναφέρει ως Κορσέας, ονομασία την οποία διατηρούν μέχρι και σήμερα.

 Oι Μηλίσιοι (Ίωνες) ήταν οι πρώτοι που αποίκησαν το νησί λόγω λατομείων και μετακινούνταν για να μεταφέρουν τα πετρώματα απέναντι στη Μίλητο, απ’ τα οποία και χτίστηκε. Οι πειρατές κατά την εποχή του Βυζαντίου και του Μεσαίωνα αργότερα τη χρησιμοποίησαν ως ορμητήριό τους. Μύθοι αναφέρουν θησαυρούς.

Εκείνη την εποχή πάντως οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν και το 1770 επανακατοικήθηκε για να φτάσουμε στη σημερινή του δομή και μορφή. Τα πρώτα σπίτια ήταν καλύβες. Καθεμιά ήταν μακρόστενη, χτισμένη από σχιστολιθικές πέτρες και οι οροφές ήταν σκεπασμένες με δοκάρια και φίδες (είδος ξύλου του νησιού). Ο τρόπος αυτός κατασκευής ονομάζεται «δώρα». Τα σπίτια είχαν επιπλέον τζάκι, εσοχές στους τοίχους με δοχεία που έβαζαν τα προϊόντα που παρήγαγαν, ειδικά κατασκευασμένο κρεβάτι για να είναι αδιάβροχο και ήταν εξοπλισμένα με ξύλινα έπιπλα (σοφράδες και σκαμνάκια). Το 1885 χτίστηκε το πρώτο σπίτι στον κάμπο, το οποίο σώζεται ως σήμερα. Σήμερα, η χώρα έχει στενά όμορφα σοκάκια, παραδοσιακά ταβερνάκια και όμορφα μοντέρνα σπίτια, όλα όμως με επιρροές από το παρελθόν.